New replacement building in the zone of buildings worthy of protection in Basel city centre.

Falknerstrasse residential and commercial building

Basel
Residential
Text Link
Industry/Commercial
Text Link
Retail
Text Link

New replacement building in the zone of buildings worthy of protection in Basel city centre.

  • Client
  • Warteck Invest AG
    Warteck Invest AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • New building
  • Duration
  • 08.2005
    —heute
    —09.2009
    0 Days
Falknerstrasse residential and commercial building

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Falknerstrasse residential and commercial building

Falknerstrasse 35 is located in the heart of Basel's city centre between Barfüsserplatz and Marktplatz. Due to its location in the zone of buildings worthy of protection, Blaser Architekten proposed a new building whose external appearance respects the ensemble character of the rows of houses and their integration into the urban fabric, but whose interior develops a transparent permeability and spaciousness that is not possible in a historic old building.

In keeping with the attractive location, the building was developed as a modern residential and commercial building. On the lower and first upper floors, sales and service outlets have their own recognisable address and prestige. High-quality flats with an urban flair have been created on the top two floors. The floor plans offer a high degree of internal flexibility, so that users can contribute their own requirements in terms of space, size and fit-out. The guiding principle of the design was to create a building that is as continuous and open as possible, connecting the street space of Falknerstrasse, Weisse Gasse, Ringgässlein and Freie Strasse as well as the 'front and back' in equal measure.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 8'890
  • GF SIA 416 m2
  • 2'665
  • Nutzfläche m2
  • 1'795
  • Baumanagement
  • Christen Baukosten- und Projektmanagement
  • Fotografie
  • Archiv Blaser Architekten AG

Partner

  • Statik
  • ZPF Ingenieure AG
  • Elektro
  • Schwarz + Partner AG
  • HLKKSE
  • Bures & Voith Klima Planing AG
  • Sanitär
  • Sanplan Ingenieure AG
  • Bauphysik
  • Ehrsam Bauphysik AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Study contract for an extension to the Fondation Beyeler in Riehen in the neighbouring Iselin-Weber Park.

Competition Beyeler Museum

Study contract for an extension to the Fondation Beyeler in Riehen in the neighbouring Iselin-Weber Park.

Neue Büroräume mit Blick aus dem Fenster auf die Basler Altstadt

Commercial building Spalenberg 65

Staged conversion of a commercial building in the historic centre of Basel for use by the University of Basel.

Conversion of former cubicle offices into a bright open-plan office with kitchen area and meeting room.

Bau 860

Conversion of former cubicle offices into a bright open-plan office with kitchen area and meeting room.

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Extension SFH Bottmingen

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Blaser Architekten / Butscher Architekten realised the office and laboratory building on the Novartis Campus as local architect for the design architect Rahul Mehrotra.

Novartis Campus WSJ-182

Blaser Architekten / Butscher Architekten realised the office and laboratory building on the Novartis Campus as local architect for the design architect Rahul Mehrotra.

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

SFH Bottmingen

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

State-of-the-art operating unit for training purposes

Training center Medartis

Installation of state-of-the-art operating units as well as open office space and meeting zones for the International Bone Research Association (IBRA)

New construction of a high-quality residential development consisting of four buildings in the villa neighbourhood of Binningen.

Hasenrain residential estate

New construction of a high-quality residential development consisting of four buildings in the villa neighbourhood of Binningen.

New replacement building with consistent floor plans and loft-like living character.

MFH Dornacher­strasse

New replacement building with consistent floor plans and loft-like living character.

Study to analyse the opportunities and risks of further industrial use of the Swissmetal site in Dornach.

Swissmetal site development

Study to analyse the opportunities and risks of further industrial use of the Swissmetal site in Dornach.