Renovation of the entire property in Basel's shopping mile with new utilisation of the building.

Freie Strasse residential and commercial building

Basel
Residential
Text Link
Retail
Text Link

Renovation of the entire property in Basel's shopping mile with new utilisation of the building.

  • Client
  • Kost Sport AG
    Kost Sport AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • General planner
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Conversion/Renovation
  • Duration
  • 04.2015
    —heute
    —10.2016
    0 Days
Freie Strasse residential and commercial building

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Freie Strasse residential and commercial building

The residential and commercial building is situated in an attractive location at Freie Strasse 51, in Basel's main shopping street, where international labels and exquisite boutiques line up side by side. In the course of the remodelling of the entire property, a new division of the building's use presented itself in response to the changing retail and residential market.

The lower three floors are to remain retail and were occupied by the fashion label Massimo Dutti. Six flats in the upper price segment have been created on the top three floors. The flats are characterised by open-plan layouts with spacious dining and living areas. The two flats on the upper floors facing the courtyard and the cathedral were designed as maisonettes. The top floor, located in the sloping roof, is connected to the bright living spaces below via a gallery. All flats blend individually into the existing building fabric and have become a jewel in the urban environment. A spacious roof terrace, accessible to the entire building, emphasises the attractive residential location. Blaser Architekten planned the basic fit-out on the retail floors and the interior fit-out on the upper four floors.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 6'680
  • GF SIA 416 m2
  • 3'097
  • Nutzfläche m2
  • 2'045
  • Fotografie
  • Michael Fritschi

Partner

  • Statik
  • Jauslin Stebler AG
  • Elektro
  • Pro Engineering AG
  • HLKK
  • herrmann & partner Energietechnik GmbH
  • Sanitär
  • Der Ingeniör
  • Bauphysik/Akustik
  • Gartenmann Engineering AG
  • Brandschutz
  • Visiotec Technical Consulting AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

New construction of a high-quality residential development consisting of four buildings in the villa neighbourhood of Binningen.

Hasenrain residential estate

New construction of a high-quality residential development consisting of four buildings in the villa neighbourhood of Binningen.

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.

Ferrari Maserati garage

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Credit Suisse Claraplatz

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Renovation and remodelling of an old flat with a view of the Rhine.

Apartment Mühlenberg

Renovation and remodelling of an old flat with a view of the Rhine.

The success of the competition in collaboration with Grafton Architects from Ireland has laid the foundation stone for the future university quarter.

Dreispitz university quarter study contract

The success of the competition in collaboration with Grafton Architects from Ireland has laid the foundation stone for the future university quarter.

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Work table with children's toys

Front and rear building Austrasse 32

Remodelling of a former workshop building in the rear courtyard and usable space in the front building for Heime Auf Berg AG.

Blaser Architekten / Butscher Architekten realised the office and laboratory building on the Novartis Campus as local architect for the design architect Rahul Mehrotra.

Novartis Campus WSJ-182

Blaser Architekten / Butscher Architekten realised the office and laboratory building on the Novartis Campus as local architect for the design architect Rahul Mehrotra.

Conversion of former cubicle offices into a bright open-plan office with kitchen area and meeting room.

Bau 860

Conversion of former cubicle offices into a bright open-plan office with kitchen area and meeting room.

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Competition Focus Zug

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.