Addition to a detached single-family house with a separate pavilion in timber construction.

SFH Laufen

Laufen
Residential
Text Link

Addition to a detached single-family house with a separate pavilion in timber construction.

  • Client
  • Privat
    Privat
  • Location
  • Laufen
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Extension
    New building
  • Duration
  • 10.2012
    —heute
    —03.2014
    0 Days
SFH Laufen

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

SFH Laufen

A separate pavilion was added to the existing detached single-family house from the 1930s. After a transitional period of a few years in which it serves as an extended living space and retreat, it can serve the client as an independent retirement home. In contrast to the existing house, the new building is single-storey and, with a living space of 65 m2, has a bedroom and work area, a living area, a kitchen and a bathroom.

The pavilion was built in prefabricated timber construction on a basement concreted on site. The new building draws its hot water and heating from the old building. A 3 kWp photovoltaic system on the new flat roof supplies the pavilion with energy.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 215
  • GF SIA 416 m2
  • 78
  • Nutzfläche m2
  • 66
  • Fotografie
  • Michael Fritschi

Partner

  • Statik
  • Ingenieurbüro Merz / Häring Holz- und Systembau AG
  • Bauphysik/Akustik
  • EPL EnergiePlan Laufen AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Refurbishment of a residential complex designed by architect Walter Senn in 1965.

MFH Birshöhe

Refurbishment of a residential complex designed by architect Walter Senn in 1965.

Planning and realisation of an office and laboratory building on the Novartis Campus for the design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo.

Novartis Campus WSJ-155

Planning and realisation of an office and laboratory building on the Novartis Campus for the design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo.

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Credit Suisse Claraplatz

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

New replacement building in the popular Bachletten neighbourhood, interspersed with backyards.

MFH Leimenstrasse

New replacement building in the popular Bachletten neighbourhood, interspersed with backyards.

Classroom

Limmattal Vocational School

New extension for the Limmattal cantonal school in Urdorf near Zürich due to the sharp rise in pupil numbers.

Extension of an existing detached house with additional living space and access via a stair tower in the extension.

SFH Röschenz

Extension of an existing detached house with additional living space and access via a stair tower in the extension.

Neue Büroräume mit Blick aus dem Fenster auf die Basler Altstadt

Commercial building Spalenberg 65

Staged conversion of a commercial building in the historic centre of Basel for use by the University of Basel.

Installation of a private banking department for Basler Kantonalbank.

BKB Private Banking

Installation of a private banking department for Basler Kantonalbank.

Communication zone with wooden seating

Bright Peak Thera­­peutics

Installation of laboratory and office space for the young biotechnology company Bright Peak Therarpeutics on the Main Campus in Allschwil.

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.

MFH Missionsstrasse

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.