Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Competition Focus Zug

Zug
Office/Administration
Text Link
Leisure/Culture
Text Link
Residential
Text Link

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

  • Client
  • Kantonale Verwaltung Zug / Zugerland Verkehrsbetriebe AG
    Kantonale Verwaltung Zug / Zugerland Verkehrsbetriebe AG
  • Location
  • Zug
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Competition
  • Duration
  • 03.2013
    —heute
    —10.2013
    0 Days
Competition Focus Zug

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Competition Focus Zug

The cantonal administration and Zugerland Verkehrsbetriebe AG are planning a joint project for their space requirements on the Aa site in Zug. It is intended not only to solve the current space problems of both partners, but also to create the conditions for a future-orientated public service.

Blaser Architekten AG took part in the project competition organised by the Canton of Zug with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten with the 'Palio' project. The guiding urban image of the development consists of two strongly defined perimeter buildings and a generously proportioned, meandering, publicly accessible outdoor space in the centre of the development. The spatially strong spatial setting of the square sequence, which is also enlivened by projections and recesses, consists of a continuous four-storey cubature. Three metropolitan, staggered towers and the high-rise of a later planned extension rise above the city centre. The 'Palio' project was awarded 4th place.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 251'784
  • GF SIA 416 m2
  • 67'202
  • Partner Architekt
  • Joos + Mathys Architekten / Miroslav Sik
  • Baumanagement
  • PBK AG
  • Visualisierung
  • Janik Studio Architektur Visualisierungen

Partner

  • Elektro Boess Sytek AG
  • HLKKS Andy Wickart Hautechnik AG
  • Bauphysik Zehnder + Kälin AG
  • Landschaft Künzel Landschaftsarchitekten AG
  • Energie Gruner AG
  • Brandschutz Visiotec Technical Consulting AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.

Beach volleyball and soccer hall

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.

View from the atrium through the glass to the floors of the building

Campus Bildung Gesundheit

Refurbishment and equipping of the Campus Bildung Gesundheit at Spenglerpark in Münchenstein.

Rental flats and furnished flats in a residential and commercial building near Schützenmattpark.

Apartementhouse Weiherweg

Rental flats and furnished flats in a residential and commercial building near Schützenmattpark.

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Extension SFH Bottmingen

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

New location for the SSEF (Swiss Gemmological Institute) with spacious, state-of-the-art laboratories.

Stiftung Schweizer­isches Gemmolo­gisches Institut

New location for the SSEF (Swiss Gemmological Institute) with spacious, state-of-the-art laboratories.

Neue Büroräume mit Blick aus dem Fenster auf die Basler Altstadt

Commercial building Spalenberg 65

Staged conversion of a commercial building in the historic centre of Basel for use by the University of Basel.

Installation of a highly sensitive B laboratory for a major healthcare company in Basel.

Biosafety Facility

Installation of a highly sensitive B laboratory for a major healthcare company in Basel.

Credit Suisse in Reinach strengthened its presence on the newly designed village square.

Credit Suisse Reinach

Credit Suisse in Reinach strengthened its presence on the newly designed village square.

Laboratory and office building constructed in core&shell in the 'Life Sciences' area in the west of Basel.

Stücki Park

Laboratory and office building constructed in core&shell in the 'Life Sciences' area in the west of Basel.

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

SFH Himmelried

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.