Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Biel
Office/Administration
Text Link
Industry/Commercial
Text Link
Retail
Text Link
Leisure/Culture
Text Link

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

  • Client
  • Swatch Omega Ltd.
    Swatch Omega Ltd.
  • Location
  • Biel
  • Mandate form
  • Local architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Competition
  • Duration
  • 03.2011
    —heute
    —12.2011
    0 Days
Swatch Omega SO51

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Swatch Omega SO51

The new headquarters of Swatch AG is to be built on the former 'Gygax site' in Biel and new production buildings for Omega AG on the historic Omega site. Both companies are subsidiaries of Swatch Group Ltd. The team Shigeru Ban Architects with Blaser Architekten AG as local architect, Hermann Blumer dipl. Ing. ETH as timber construction engineer, Transsolar Klima Engineering as energy consultant and Fontana Landschaftsarchitektur emerged as the winner of an invited architectural competition.

The design by Shigeru Ban interprets the competition specifications as follows: The proposed new buildings represent the unity and identity of the sites through the choice of materials and building concepts. The classically precise volumes of Omega are contrasted with the organically playful body of the Swatch building. However, all of the new buildings have contemporary energy technology in common and will be constructed in timber. The central head building planned for both companies leaves space for the existing old buildings, forms the Omega Plaza together with them and leads spatially to the Nikolas Hayek Plaza and the main entrance to the new Swatch site. The three new Swatch AG buildings envisaged in the competition programme are combined to form an elongated volume that connects to the Omega site via Hayek Plaza.

The car park will be laid out on both sides of the site along a central longitudinal axis. This will shorten the access routes for the two companies, clarify general orientation on the site and make the overall space easier to understand.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 198'421
  • GF SIA 416 m2
  • 44'538
  • Nutzfläche m2
  • 40'906
  • Designarchitekt
  • Shigeru Ban Architects
  • Visualisierung
  • Shigeru Ban Architects

Partner

  • Statik
  • Schnetzer Puskas Ingenieure AG
  • Elektro
  • HKG Engineering AG
  • Sanitär
  • Amstein + Walthert AG
  • Bauphysik
  • Gartenmann Engineering AG
  • Energie
  • Transsolar Energietechnik GmbH
  • Landschaft
  • Fontana Landschaftsarchitektur GmbH
  • Fassade
  • Emmer Pfenninger Partner AG
  • Beleuchtung
  • Reflexion AG
  • Kosten
  • PBK AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Single-storey detached house with studio on the edge of the building zone in Witterswil.

SFH Witterswil

Single-storey detached house with studio on the edge of the building zone in Witterswil.

Basic fit-out for the company Wesemann Schweiz AG in Stücki Park Basel.

Wesemann Schweiz

Basic fit-out for the company Wesemann Schweiz AG in Stücki Park Basel.

Upgrading of existing property and closing of a gap between buildings by means of an extension wing.

MFH Mittlere Strasse

Upgrading of existing property and closing of a gap between buildings by means of an extension wing.

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Medartis

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

First installation for Lonza AG in Stücki Park Basel in the head-end building of House A on Level 7.

Lonza AG

First installation for Lonza AG in Stücki Park Basel in the head-end building of House A on Level 7.

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

Flat Offenburgerstrasse

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

Installation of a COS store on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

COS Store

Installation of a COS branch on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

SFH Himmelried

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Extension SFH Bottmingen

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Renovation of the building envelope of an apartment block with enlargement of the balcony areas.

MFH C.F Meyer-Strasse 54

Renovation of the building envelope of an apartment block with enlargement of the balcony areas.