The first publicly accessible building on the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-189 Pavillon

Basel
Education
Text Link
Leisure/Culture
Text Link

The first publicly accessible building on the Novartis Campus.

  • Client
  • Novartis Pharma AG
    Novartis Pharma AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • General planner
    Local architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • New building
    Interior design
  • Duration
  • 07.2019
    —heute
    —12.2021
    0 Days
Novartis Campus WSJ-189 Pavillon

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Novartis Campus WSJ-189 Pavillon

The Novartis Pavilion, designed by AMDL Circle, Milan, was opened at the southern end of the Novartis Campus at the end of April 2022. Blaser Butscher Architekten AG took on the role of local architect and general planner. The new exhibition, meeting and event centre is the first publicly accessible building on the site and is intended to promote a dialogue about life sciences and become a place that represents the past, present and future of healthcare. It houses the "Wonders of Medicine", a permanent multimedia exhibition designed by ATELIER BRÜCKNER, the content of which was developed in close collaboration with Novartis scientists.

The circular floor plan of the building is laid out on two levels - ground floor and upper floor - which can be used for different functions. The open-plan space on the ground floor is designed to welcome visitors and offer flexible spaces for learning, meetings and events. On the mezzanine floor, a multimedia theatre with staircase seating connects the ground floor with the upper floor and guides visitors to the themes of the "Wonders of Medicine" exhibition. The exhibition space was designed as a flowing gallery that allows visitors to experience the exhibition in a circular journey.

The new building has a striking zero-energy media façade, which plays a symbolic role in the architecture and was designed and realised in collaboration with iart. It is used as a communication channel in an artistic way.

Blaser Butscher Architekten AG were responsible for the planning, tendering, technical planning, construction and realisation of the project as general planners. In addition to managing a team of 25 planners and more than 50 contractors, we were also responsible for the construction and assembly of prototypes for all relevant structures, fittings and interiors.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 15'362
  • GF SIA 416 m2
  • 2'938
  • Designarchitekt
  • AMDL Circle, Milano
  • Partner Architekt
  • Butscher Architekten AG
  • Medienfassade
  • iart ag
  • Ausstellungsgestaltung
  • ATELIER BRÜCKNER GmbH
  • Fotografie
  • Adriano A. Biondo

Partner

  • Statik
  • Schnetzer Puskas Ingenieure AG
  • Elektro
  • Edeco AG
  • HLKK
  • herrmann & partner Energietechnik GmbH
  • Sanitär
  • Locher Sanitärplanung AG
  • Bauphysik/Akustik
  • Ehrsam Bauphysik AG
  • Brandschutz
  • Gruner AG
  • Landschaft
  • Vogt Landschaftsarchitekten AG mit Stauffer Rösch Landschaftsarchitekten AG
  • Energie
  • Savida AG
  • Fassade
  • Emmer Pfenninger Partner AG
Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Project competition for the extension of the Kunstmuseum Basel in a team with Rapp Arcoplan and the design architect Tadao Ando.

Competition Art Museum

Project competition for the extension of the Kunstmuseum Basel in a team with Rapp Arcoplan and the design architect Tadao Ando.

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Medartis

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Installation of a COS store on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

COS Store

Installation of a COS branch on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

SFH Bottmingen

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

Conversion of a former sales area into a Euro-Asian restaurant with different guest zones.

Restaurant NOOHN

Conversion of a former sales area into a Euro-Asian restaurant with different guest zones.

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

MFH Hardstrasse

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

A modern office interior, bright, with wood, which offers space for concentrated work alone or meetings in different group sizes.

SIP Switzerland Innovation Park

A modern office interior, bright, with wood, which offers space for concentrated work alone or meetings in different group sizes.

Rental flats and furnished flats in a residential and commercial building near Schützenmattpark.

Apartementhouse Weiherweg

Rental flats and furnished flats in a residential and commercial building near Schützenmattpark.

Central service point for various services for employees on the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-502 Shop Center

Central service point for various services for employees on the Novartis Campus.

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Lonza AG expansion

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.