Planning and realisation of an office and laboratory building on the Novartis Campus for the design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo.

Novartis Campus WSJ-155

Basel
Laboratory/Research
Text Link
Retail
Text Link
Gastronomy
Text Link
Education
Text Link

Planning and realisation of an office and laboratory building on the Novartis Campus for the design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo.

  • Client
  • Novartis Pharma AG
    Novartis Pharma AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • Local architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Interior design
    New building
  • Duration
  • 06.2005
    —heute
    —11.2009
    0 Days
Novartis Campus WSJ-155

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Novartis Campus WSJ-155

Planning and realisation of an office and laboratory building on the Novartis Campus for the design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo.Blaser Architekten / Butscher Architekten were the executing project architects for the office and laboratory building in the Novartis Campus area. We provided planning services from the construction project up to and including the construction documentation.

The 'Floating Box' building concept by design architect Yoshio Taniguchi from Tokyo defines an elevated glass box, detached from the ground, so that the public space can flow underneath the building. The 'Floating Box' floats like a milky, unapproachable crystal on four dark risers clad with stone slabs, which form the foundation for the supporting structure. All infrastructures and media are concentrated in the four riser zones and distributed across the individual storeys. The glass 'ExhibitionLab', which can be seen and experienced from all four sides, stands detached and freely surrounded between the risers. Beneath the arcade, which runs along the busy Fabrikstrasse, a single flight of stone steps leads into the inner courtyard to the 'CampusStore'.The 'ExhibitionLab' represents the Novartis research area on the campus. Under the arcade, which runs along the busy Fabrikstrasse, a single flight of stone steps leads to the 'CampusStore' in the inner courtyard.

The 'ExhibitionLab' represents the Novartis research area on campus. Along the 'ExhibitionLab' façade, as well as from the campus pharmacy on the gallery level, interested parties can follow what is happening and the work in the 'ExhibitionLab'. The laboratories are located on the upper floors one to four. The office units with different office space concepts are located on the west side of the building on each floor. The building offers a total of 184 laboratory and office workstations.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 65'580
  • GF SIA 416 m2
  • 14'770
  • Nutzfläche m2
  • 7'623
  • Designarchitekt
  • Yoshio Taniguchi Architetcs
  • Partner Architekt
  • Butscher Architekten AG
  • Generalunternehmer
  • Ernst Basler + Partner AG
  • Fotografie
  • Johannes Marburg

Partner

  • Statik
  • Frei Ingenieure
  • Elektro
  • KIWI Systemingenieure und Berater AG
  • HLKK
  • KIWI Systemingenieure und Berater AG
  • Sanitär
  • Kalt + Halbeisen Ingenieurbüro AG
  • Bauphysik
  • Kopitsis Bauphysik AG
  • Laborplaner
  • Morgan Sindall Professional Services AG
  • Beleuchtung
  • Reflexion AG
Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

old flat with wooden floor

Claragraben flat

Gentle refurbishment of an old flat with access to the courtyard garden.

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Lonza AG expansion

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Competition Focus Zug

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Medartis

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Neubad residential and office building

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Installation of a COS store on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

COS Store

Installation of a COS branch on the ground and upper floors of the former Musik Hug building.

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.

Ferrari Maserati garage

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.

Extension to a residential building from the 1950s in a unique location in Pfeffingen.

SFH Pfeffingen

Extension to a residential building from the 1950s in a unique location in Pfeffingen.

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

SFH Himmelried

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.