Installation of flexible and contemporary laboratory, office and communication zones in buildings on the edge of the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-386 ONC

Basel
Office/Administration
Text Link
Gastronomy
Text Link
Laboratory/Research
Text Link

Installation of flexible and contemporary laboratory, office and communication zones in buildings on the edge of the Novartis Campus.

  • Client
  • Novartis Pharma AG
    Novartis Pharma AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • General planner
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Interior design
  • Duration
  • 07.2014
    —heute
    —04.2020
    0 Days
Novartis Campus WSJ-386 ONC

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Novartis Campus WSJ-386 ONC

As architects and general planners, Blaser Butscher Architekten planned and realised the ONC in the WSJ-386 building on the edge of the Novartis Campus, and the demanding planning and complex realisation in stages took five years. The realisation took place in sub-projects with various users and in operation. The programme included offices and laboratories as well as public communication spaces. It was a very demanding planning task, from planning, quality standards and costs to safety, deadlines and technology.

The integration of new, bright, flexible and contemporary laboratory, office and communication zones required new ideas and innovations. The five large basement floors were adapted to the building services and required the planning of the highest hygiene standards. The ground floor and the six upper floors house laboratories, offices, student workstations and social rooms.

The floors from the 5th basement to the 6th upper floor, the 13th upper floor and the technical floors 15 and 16 were remodelled.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 119'000
  • GF SIA 416 m2
  • 30'750
  • Nutzfläche m2
  • 14'100
  • Partner Architekt
  • Butscher Architekten AG
  • Bauleitung
  • DGA Baumanagement GmbH
  • Fotografie
  • Michael Fritschi

Partner

  • Statik
  • Gruner Lüem AG
  • Elektro
  • HKG Engineering AG
  • HLKK
  • Triplan Gebäudetechnik AG / scherrer & partner Haus-und Energietechnik GmbH
  • Sanitär
  • Amstein + Walthert AG
  • Landschaft
  • Stauffer Rösch AG
  • Brandschutz
  • Visiotec Technical Consulting AG
  • Laborplaner
  • Morgan Sindall Professional Services AG / Laborplaner Tonelli AG
  • Sicherheit
  • HKG Engineering AG
Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

New replacement building in the zone of buildings worthy of protection in Basel city centre.

Falknerstrasse residential and commercial building

New replacement building in the zone of buildings worthy of protection in Basel city centre.

Competition project for the Lüdin Area in Liestal in collaboration with Karpf Khalili Architects, New York.

Competition Lüdin Area

Competition project for the Lüdin Areal in Liestal in collaboration with Karpf Khalili Architects, New York.

Installation and conversion work for Medartis AG at its headquarters in Stücki Park Basel.

Medartis expansions

Installation and conversion work for Medartis AG at its headquarters in Stücki Park Basel.

Expansion of the Basel Technology Park in Stücki Park.

Technology Park II

Expansion of the Basel Technology Park in Stücki Park.

Refurbishment of a residential building with newly constructed duplex flats on the top floor.

MFH Burgunder­strasse

Refurbishment of a residential building with newly constructed duplex flats on the top floor.

Conversion of the listed market hall site from 1928/29 with domed building and peripheral buildings.

Market hall complex

Conversion of the listed market hall site from 1928/29 with domed building and peripheral buildings.

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

Flat Offenburgerstrasse

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

SFH Bottmingen

New construction of a detached house on an exposed hillside location.

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

MFH Hardstrasse

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.