Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Credit Suisse Claraplatz

Basel
Office/Administration
Text Link

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

  • Client
  • Credit Suisse AG
    Credit Suisse AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • General planner
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Interior design
    Conversion/Renovation
  • Duration
  • 10.2008
    —heute
    —03.2010
    0 Days
Credit Suisse Claraplatz

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Credit Suisse Claraplatz

The Credit Suisse branch on Untere Rebgasse is located in a building dating back to 1956 in an ideal location at the traffic and pedestrian hub of Claraplatz in Kleinbasel.

The task resulting from a competition included the refurbishment of the property, the building envelope and the building services. The counter hall was transformed into a flowing customer hall, the eye-catcher of which is the opening space under the newly created atrium. Transparent, flexible spaces were created in the bank, allowing for open, modern communication. The top floor flat was given a new layout. The existing kitchen was supplemented with new elements and repainted. Various surfaces inside the flat and on the terrace were renewed.

The existing arcade was reorganised into a striking two-storey entrance that gives the building its identity. Due to the limited space on the Allmend, it also serves as a canopy, bank and tenant entrance.

The building was refurbished to the Minergie-P standard.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 7'840
  • GF SIA 416 m2
  • 2'661
  • Nutzfläche m2
  • 1'970
  • Fotografie
  • Lilli Kehl

Partner

  • Statik
  • Gruner AG
  • Elektro
  • HKG Engineering AG
  • HLKKS
  • Bogenschütz AG
  • Fassade
  • Neuenschwander + Morf AG
  • Beleuchtung
  • Reflexion AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Conversion of a commercial and apartment building into a spacious detached house.

SFH Riehen

Conversion of a commercial and apartment building into a spacious detached house.

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Neubad residential and office building

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Installation of open space offices for a clinical research organisation in the premises of the old stock exchange in Basel.

Alte Börse

Installation of open space offices for a clinical research organisation in the premises of the old stock exchange in Basel.

The first publicly accessible building on the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-189 Pavillon

The first publicly accessible building on the Novartis Campus.

Classroom

Limmattal Vocational School

New extension for the Limmattal cantonal school in Urdorf near Zürich due to the sharp rise in pupil numbers.

Conversion of existing cellular offices into an open multi-space landscape for the chemical company Huntsman.

Huntsman Advanced Materials

Conversion of existing cellular offices into an open multi-space landscape for the chemical company Huntsman.

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

Flat Offenburgerstrasse

Enlargement of an existing Masionette flat by an additional storey.

Conversion of an existing fashion store with a modernised market presence.

Kohler fashion house

Conversion of an existing fashion store with a modernised market presence.

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Extension SFH Bottmingen

Extension to a detached house in Bottmingen built by Blaser Architekten.

Competition project for the Lüdin Area in Liestal in collaboration with Karpf Khalili Architects, New York.

Competition Lüdin Area

Competition project for the Lüdin Areal in Liestal in collaboration with Karpf Khalili Architects, New York.