Work table with children's toys

Front and rear building Austrasse 32

Basel
Health
Text Link
Residential
Text Link

Remodelling of a former workshop building in the rear courtyard and usable space in the front building for Heime Auf Berg AG.

  • Client
  • MIREST Pensionskasse
    MIREST Pensionskasse
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Conversion/Renovation
  • Duration
  • 09.2021
    —heute
    —07.2023
    0 Days
Front and rear building Austrasse 32

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Front and rear building Austrasse 32

Blaser Architekten were commissioned by the owner of the rear building at Austrasse 32 in Basel to draw up a study on how the former 3-storey workshop building could be converted into residential accommodation and then rented out, and an ideal tenant was found in the form of the Seltisberg-based institution 'Heime Auf Berg AG'. The institution offers a unique range of care and support services for infants, children, adolescents, women and families in difficult situations in north-west Switzerland. The NPO has 140 residential and care places at various locations in the cantons of Basel-Landschaft and Basel-Stadt.

Blaser Architekten converted the rear building, a former carpenter's workshop that was converted into a residential building in 1977, into living and working spaces for the purpose of family care on behalf of the Mirest pension fund (Tozzo Group). The mezzanine floor and the ground floor flat in the front building with access to the rear courtyard were also converted.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 840
  • GF SIA 416 m2
  • 301
  • Nutzfläche m2
  • 250
  • Nutzer
  • Heime Auf Berg AG
  • Fotografie
  • Michael Fritschi

Partner

  • Statik
  • Beurret Degen Ingenieure AG
  • Sanitär
  • Festa Engineering GmbH
  • Bauphysik/Akustik
  • Ehrsam Bauphysik AG
  • Schadstoffe
  • Carbotech AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Refurbishment of a residential building with newly constructed duplex flats on the top floor.

MFH Burgunder­strasse

Refurbishment of a residential building with newly constructed duplex flats on the top floor.

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Neubad residential and office building

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Competition Focus Zug

Project competition organised by the Canton of Zug in collaboration with the architectural firms Miroslav Sik and Joos & Mathys Architekten.

Popular neighbourhood pub in the St. Johanns Quartier with a new look.

Restaurant Johann

Popular neighbourhood pub in the St. Johanns Quartier with a new look.

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Lonza AG expansion

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

Penthouse Apartment

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

old flat with wooden floor

Claragraben flat

Gentle refurbishment of an old flat with access to the courtyard garden.

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

The former start-up company Piqur moves into its own rental space in Stücki Park Basel.

Piqur

The former start-up company Piqur moves into its own rental space in Stücki Park Basel.

The first publicly accessible building on the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-189 Pavillon

The first publicly accessible building on the Novartis Campus.