Neue Büroräume mit Blick aus dem Fenster auf die Basler Altstadt

Commercial building Spalenberg 65

Basel
Education
Text Link
Office/Administration
Text Link

Staged conversion of a commercial building in the historic centre of Basel for use by the University of Basel.

  • Client
  • IGIMO AG
    IGIMO AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Conversion/Renovation
  • Duration
  • 07.2019
    —heute
    —05.2024
    0 Days
Commercial building Spalenberg 65

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Commercial building Spalenberg 65

The commercial building at Spalenberg 65 is owned by IGIMO AG, which has leased the premises to the University of Basel. Right here in the historic centre of the city of Basel and just a few metres from our office, we were entrusted with a total of two construction phases.

The first phase, which took place between July 2019 and August 2021, focused on the second to fourth floors of the commercial building with the ground floor and tenant fit-out. Following the conversion into office and study space and the installation of a photo lab, the second phase began in September 2023. Triggered by a change of tenant, the ground floor was (technically) separated from the first floor, followed by the extension of the first floor, which included the refurbishment of the wet rooms, the upgrading of the surfaces and a new fire protection concept, including a fire alarm system. This floor was also handed over to the users in May 2024.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 3'628
  • GF SIA 416 m2
  • 1'100
  • Nutzfläche m2
  • 843
  • Nutzer  
  • Universität Basel
  • Fotografie
  • Michael Fritschi

Partner

  • Statik
  • Jauslin Stebler AG
  • Elektro
  • Edeco AG
  • HLKK
  • Fredy Haefliger AG
  • Sanitär
  • Sanplan Ingenieure AG
  • Schadstoffe
  • Gruner AG
  • Brandschutz
  • A+F Brandschutz GmbH

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

View from the entrance zone into the cafeteria

Brisoft

Installation of new office space for Brisoft AG.

Residential development on the border to Allschwil with apartment block along the street and atrium houses in the inner courtyard.

Neuweilerhof residential development

Residential development on the border to Allschwil with apartment block along the street and atrium houses in the inner courtyard.

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

Penthouse Apartment

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

New replacement building in a quiet residential neighbourhood on Basel's Bruderholz.

MFH C.F Meyer-Strasse 43

New replacement building in a quiet residential neighbourhood on Basel's Bruderholz.

High-bay warehouse of the paint manufacturer Caparol

Production and Sales point Caparol

Tenant change of the paint manufacturer Caparol into an existing business and commercial property.

Data centre with external technical rooms for the Markant company in Offenburg.

Data centre Markant

Data centre with external technical rooms for the Markant company in Offenburg.

Classroom

Limmattal Vocational School

New extension for the Limmattal cantonal school in Urdorf near Zürich due to the sharp rise in pupil numbers.

Central service point for various services for employees on the Novartis Campus.

Novartis Campus WSJ-502 Shop Center

Central service point for various services for employees on the Novartis Campus.

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

Forest cabin

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.

Medartis

Installation of production areas and offices in the entire House E in Stücki Park for the medical technology company Medartis.