Study to clarify the development options, taking into account the zoning-compliant use in comparison with a use that requires a neighbourhood plan.

Study contract for the Bricks area

Allschwil
Office/Administration
Text Link
Leisure/Culture
Text Link

Study to clarify the development options, taking into account the zoning-compliant use in comparison with a use that requires a neighbourhood plan.

  • Client
  • Losinger Construction AG
    Losinger Construction AG
  • Location
  • Allschwil
  • Mandate form
  • General planner
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Study
  • Duration
  • 08.2010
    —heute
    —10.2010
    0 Days
Study contract for the Bricks area

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Study contract for the Bricks area

The aim of the study was to clarify the development options on the Bricks site, taking into account the zoning-compliant use in comparison with a use that requires a neighbourhood plan. The neighbourhood plan variant proved to be more profitable. The urban development concept is based on the consideration of the four key functions: Working, living, recreation and transport.

Two new volumes will be placed on Binningerstrasse, defining the new 'gateway' to the site and opening it up to the residents (settlers). Car traffic (commuters) can be channelled through the parallel 'pit lane'. Orthogonal to Binningerstrasse, a primary traffic axis is created along which the cubatures are lined up and on which pedestrians and motorists are deliberately guided into the site at different levels.

The building density gradually decreases as you enter the site, so that the square in the southernmost part can be left open and the existing green belt can be experienced in its current dimensions. The plan is to structure the development into a basic level, where SMEs, shops and production companies can be located, and a pedestrian-friendly platform (highline) above, from which the high-rise buildings (offices, flats) will rise.

Project information

Partner

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Extension of an existing detached house with additional living space and access via a stair tower in the extension.

SFH Röschenz

Extension of an existing detached house with additional living space and access via a stair tower in the extension.

Expansion of the Basel Technology Park in Stücki Park.

Technology Park II

Expansion of the Basel Technology Park in Stücki Park.

Erneuerung Küche und Bad in einer Altbauliegenschaft mit viel Charme.

Austrasse flat

Renovation of kitchen and bathroom in an old property with lots of charm.

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Swatch Omega SO51

Competition for the new headquarters of Swatch AG in Biel in collaboration with Shigeru Ban Architects.

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

MFH Hardstrasse

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

SFH Himmelried

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

Conversion of an existing fashion store with a modernised market presence.

Kohler fashion house

Conversion of an existing fashion store with a modernised market presence.

Tenant fit-out for Credit Suisse at the Liestal railway station.

Credit Suisse Liestal

Tenant fit-out for Credit Suisse at the Liestal railway station.

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

Forest cabin

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

The store from the outside

Superdry Shop

Installation of the first Superdry shop in Zürich, Switzerland.