Two-stage study contract for the extension and refurbishment of the Bruderholz Cantonal Hospital.

Study contract for cantonal hospital

Bruderholz
Health
Text Link

Two-stage study contract for the extension and refurbishment of the Bruderholz Cantonal Hospital.

  • Client
  • Kanton Basel-Landschaft
    Kanton Basel-Landschaft
  • Location
  • Bruderholz
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Study
  • Duration
  • 11.2008
    —heute
    —04.2009
    0 Days
Study contract for cantonal hospital

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Study contract for cantonal hospital

Bruderholz Cantonal Hospital was designed around 40 years ago as a modern hospital for inpatients. Since then, the healthcare system has developed enormously. The space available and the layout of the rooms no longer meet current and future requirements. The outer shell and building services have reached the end of their service life. An extension to the hospital and comprehensive refurbishment measures are unavoidable.

From a multi-storey low-rise building, which primarily accommodates infrastructure and general uses in addition to the connecting entrance hall, the high-rise bed buildings of the Cantonal Hospital and the Competence Centre for Geriatrics and Rehabilitation of both Basel grow in orthogonal development. The two high-rise buildings are visible as landmarks from the entire Basel catchment area. The southern open space between the building and the newly defined edge of the forest is established together with the hall as a central location. Design and functional elements layered in depth organise and structure the oversized space of the forest clearing, which develops continuously into the hall. The new building is coordinated with the existing structure and designed in such a way that the building can be realised in a short space of time without the need for costly temporary structures. Blaser Architekten took part in the 2nd-stage study contract in collaboration with Rapp Arcoplan and the architects Steinmann&Schmid.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 545'951
  • GF SIA 416 m2
  • 136'741
  • Nutzfläche m2
  • 67'952
  • Partnerarchitekten
  • Steinmann & Schmid, Rapp Arcoplan
  • Baumanagement
  • Fuhr Buser Partner
  • Visualisierung
  • Architron

Partner

  • Statik
  • Schnetzer Puskas Ingenieure AG
  • Elektro
  • ETAVIS AG / EAGB
  • HLKK
  • Kalt + Halbeisen Ingenieurbüro AG
  • Landschaft
  • Vogt Landschaftsarchitekten AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Communication zone with wooden seating

Bright Peak Thera­­peutics

Installation of laboratory and office space for the young biotechnology company Bright Peak Therarpeutics on the Main Campus in Allschwil.

Extension to a residential building from the 1950s in a unique location in Pfeffingen.

SFH Pfeffingen

Extension to a residential building from the 1950s in a unique location in Pfeffingen.

Installation of Povisorien health schools in five existing buildings in the Klybeck area as a result of remodelling measures in Spenglerpark Münchenstein.

Temporary facilities at Klybeck health schools

Installation of Povisorien health schools in five existing buildings in the Klybeck area as a result of remodelling measures in Spenglerpark Münchenstein.

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Lonza AG expansion

Installation of the second company site of Lonza AG at the Lonza Tower in Basel.

Project competition for the extension of the Kunstmuseum Basel in a team with Rapp Arcoplan and the design architect Tadao Ando.

Competition Art Museum

Project competition for the extension of the Kunstmuseum Basel in a team with Rapp Arcoplan and the design architect Tadao Ando.

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

SFH Himmelried

New construction of a spacious detached house with a view of the Passwang.

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.

Beach volleyball and soccer hall

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.

State-of-the-art operating unit for training purposes

Training center Medartis

Installation of state-of-the-art operating units as well as open office space and meeting zones for the International Bone Research Association (IBRA)

Installation of the first Superdry shop in Switzerland.

Superdry Shop

Installation of the first Superdry shop in Switzerland.

Conversion of existing cellular offices into an open multi-space landscape for the chemical company Huntsman.

Huntsman Advanced Materials

Conversion of existing cellular offices into an open multi-space landscape for the chemical company Huntsman.