Conversion of the listed market hall site from 1928/29 with domed building and peripheral buildings.

Market hall complex

Basel
Gastronomy
Text Link
Retail
Text Link
Leisure/Culture
Text Link

Conversion of the listed market hall site from 1928/29 with domed building and peripheral buildings.

  • Client
  • Allreal Markthallen AG
    Allreal Markthallen AG
  • Location
  • Basel
  • Mandate form
  • Architect
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Conversion/Renovation
  • Duration
  • 02.2007
    —heute
    —03.2012
    0 Days
Market hall complex

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Market hall complex

The market hall has been opened up and made accessible to the general public. Permeability and connections to the city centre are new: the entrance on Viaduktstrasse has been uncovered - on Steinentorberg, a generous cascading staircase opens up the domed hall, strengthens the axis to the railway station and places the market hall in a larger urban context. The market hall was powerfully accentuated and made visible and tangible through interior and exterior lighting. The area under the dome remains free for a wide variety of events. Municipal, private, charitable and commercial events are planned, e.g. in the sports and cultural sector. A covered 'Allmend' of around 1,000 square metres is a unique and unprecedented opportunity for Basel.

The event area is surrounded by small-scale, high-quality catering, retail and service areas. The utilisation concept is complemented by large-format shops in the basement. Leisure, entertainment and nightlife offerings occupy the market hall around the clock. The peripheral buildings were refurbished and continue to serve as office space. The refurbishment and extension of the market hall ensemble was planned and realised in close consultation with the conservation authorities. The high-rise building was designed by the architects Diener&Diener Architekten.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 150'233
  • GF SIA 416 m2
  • 29'588
  • Nutzfläche m2
  • 18'069
  • Generalunternehmer
  • Allreal Generalunternehmung AG
  • Fotografie
  • Archiv Blaser Architekten AG

Partner

  • Statik
  • Walt + Galmarini AG
  • HLKKSE
  • Amstein + Walthert AG
  • Bauphysik/Akustik
  • Kopitsis Bauphysik AG
  • Sicherheit
  • Professional Security Design AG
  • Beleuchtung
  • vogt partner lichtgestaltende ingenieure
  • Signaletik
  • Facing AG

Further related projects

Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Installation of the first Superdry shop in Switzerland.

Superdry Shop

Installation of the first Superdry shop in Switzerland.

Construction of a new day care centre in Stein (AG) for the children of Novartis employees.

Day care centre Stein

Construction of a new day care centre in Stein (AG) for the children of Novartis employees.

 Refurbishment of a commercial building in a central location in Basel with extension of use to a residential and commercial building.

Aeschenvorstadt residential and commercial building

Refurbishment of a commercial building in a central location in Basel with extension of use to a residential and commercial building.

Refurbishment of a high-quality restaurant with replacement extension in the village centre of Riehen.

Landgasthof Riehen

Refurbishment of a high-quality restaurant with replacement extension in the village centre of Riehen.

Two-stage study contract for the extension and refurbishment of the Bruderholz Cantonal Hospital.

Study contract for cantonal hospital

Two-stage study contract for the extension and refurbishment of the Bruderholz Cantonal Hospital.

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

Forest cabin

Construction of a forest hut in Niederhelfenschwil as part of the television programme 'SF Schweiz aktuell'.

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.

MFH Missionsstrasse

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.

Single-storey detached house with studio on the edge of the building zone in Witterswil.

SFH Witterswil

Single-storey detached house with studio on the edge of the building zone in Witterswil.

Credit Suisse in Reinach strengthened its presence on the newly designed village square.

Credit Suisse Reinach

Credit Suisse in Reinach strengthened its presence on the newly designed village square.

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.

Ferrari Maserati garage

Installation of a Ferrari-Maserati garage in existing shed halls.