Der Lichthof

Spenglerpark Münchenstein

Münchenstein
Education
Text Link
Health
Text Link
Office/Administration
Text Link

Orchestration and realisation of various measures in the overall complex of the Spenglerpark Münchenstein.

  • Client
  • Credit Suisse Anlagestiftung Real Estate Switzerland
    Credit Suisse Anlagestiftung Real Estate Switzerland
  • Location
  • Münchenstein
  • Mandate form
  • Architect
    General planner
  • Status
  • Abgeschlossen
    Completed
    In Planung
    In planning
    In Umsetzung
    In realisation
  • Services
  • Interior design
    Conversion/Renovation
  • Duration
  • 11.2019
    —heute
    —08.2023
    0 Days
Spenglerpark Münchenstein

Bevor wir Ihnen YouTube-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Bevor wir Ihnen Vimeo-Videos zeigen können, müssen wir Sie darüber informieren, dass beim Laden der Videos möglicherweise Daten an den Anbieter übermittelt werden. Mit dem Klick auf den Play Button akzeptieren Sie die Erhebung und Verarbeitung dieser Daten gemäß unserer Datenschutzerklärung.

Spenglerpark Münchenstein

The redesigned Spenglerpark in Münchenstein presents itself as a complex ensemble of three interconnected buildings, buildings A, B and C. Connected by a spacious outdoor area, they house various companies, educational facilities and a restaurant. Due to the structure that has grown over the years and the associated construction measures of varying depth, a campus has been created that is defined by rationalisation, modernisation and upgrading in equal measure. Our task was now to tackle the refurbishment and tenant fit-out of buildings B and C as well as the orchestration of various measures such as logistics, adaptation to standards and environmental design of the entire ensemble.

Probably the most striking spatial interventions concern the inner courtyards in House B, the modernisation of the atrium and the passerelle. The two large, multi-storey inner courtyards now bring light into the deep industrial building structure of House B and serve as a green, covered recreation and meeting zone.

The representative light hall, which connects the two buildings B and C, was modernised and equipped with a shading system. It serves as one of the two main entrances to Spenglerpark and was given a highly visible address thanks to the redesign of the porch and canopy.

The passerelle was completely renovated and extended to create a more efficient and attractive connection between building A and building B.

Project information

  • GV SIA 416 m3
  • 264’966
  • GF SIA 416 m2
  • 65’380
  • Nutzfläche m2
  • 63’082
  • Nutzer  
  • Chemgineering, OdA Soziales, Restaurant hundertpunkt, kv pro, Campus Bildung Gesundheit, Marwell AG, UPS United Parcel Service, Credit Suisse AG, Naturhistorisches Museum Basel
  • Bautreuhänder
  • Stokar und Partner AG
  • Totalunternehmer
  • Integral Baumanagement AG
  • Fotografie
  • Tina Barth
  • Fotorechte
  • Credit Suisse, BZG, BfG, OdA

Partner

  • Elektro
  • Pro Engineering AG
  • HLKKS
  • Aicher, De Martin, Zweng AG
  • Bauphysik
  • Ehrsam Bauphysik AG
  • Brandschutz
  • HKG Engineering AG
  • Fassade
  • NM Fassadentechnik AG
  • Signaletik
  • Designalltag Rinderer GmbH
Discover this project in 3D
Start 3D Experience

Can we help you with your own project?

Contact us for a personal and individual consultation.

Projects

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Neubad residential and office building

Conversion of a listed building with residential use on the ground floor.

Replacement construction of an apartment block in the conservation zone.

MFH Lindenhof­strasse

Replacement construction of an apartment block in the conservation zone.

Communication zone with wooden seating

Bright Peak Thera­­peutics

Installation of laboratory and office space for the young biotechnology company Bright Peak Therarpeutics on the Main Campus in Allschwil.

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

Penthouse Apartment

Penthouse appartment with open-plan layout in a central location above the rooftops of Basel.

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.

MFH Missionsstrasse

Refurbishment of the front and rear buildings and installation of new flats in a building complex from the 1960s.

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

MFH Hardstrasse

Renovation and refurbishment of an apartment block in occupied condition.

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Credit Suisse Claraplatz

Complete refurbishment of Credit Suisse building with bank branch on the ground floor and offices, residential units on the upper floors.

Installation of a technology park for start-up companies in Stücki Park Basel.

Technology Park I

Installation of a technology park for start-up companies in Stücki Park Basel.

Integration of a company specialising in biopharmaceuticals into the Main Campus.

T3 Pharmaceuticals

Integration of a company specialising in biopharmaceuticals into the Main Campus.

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.

Beach volleyball and soccer hall

Installation of a beach hall under the bridgehead of the Luzernerring bridge in St. Johann, Basel.